میدانیم که بسته بندی، لباس و خانه ی کالا به شمار میرود. دانستیم که صدای بسته بندی از صدای فروشنده بلندتر است و این کالاست که در نهایت باید خود را به فروش برساند. از سویی دیگر، آگاه شدیم که بهتر آن است که نه طراح، که طرح حرف و حدیث خودش را به گوش مخاطب برساند. در این مقاله به دو زیر گروه مهم از طراحی و بسته بندی می پردازیم:
- بسته بندی داخلی
- بسته بندی صادراتی

بسته بندی داخلی
اگر سودای فعالیت کشوری در سر دارید، این گروه را می توان به زیر مجموعه های متعدد بخش کرد. برای نمونه، اگر تولید کننده ی برنج هستید و به نقطههای مختلف ایران برنج صادر می کنید، میتوانید متناسب با شرایط آب و هوایی، فرهنگی، حمل و نقل و دیگر عوامل موثر، به طراحی و بسته بندی کیسه و گونی های برنج بپردازید. توجه به شرایط نگه داری، شرایط فروش، جذابیت برای مشتری، سادگی در استفاده و بازیافت، از عامل های موثر در این مورد هستند.

بسته بندی صادراتی
طراحی و بسته بندی صادراتی ملاحظاتی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم:
- الزام های قانونی و گمرکی: اطمینان حاصل کنید که طراحی و بسته بندی کالای شما، منافی چارچوب و قانون های تدوین شده ی صادرات و گمرک، نباشد. بهتر آن است که پیش از طراحی و بسته بندی کالا، نگاهی بر قانون و چارچوب های حقوقی مربوط به صادرات کالای خود داشته باشید تا کالا از مرز روانه ی کارخانه نشود.
- شرایط حمل و نقل: در نظر داشته باشید که پس از مرز و خروج از کشور، کالا چه مسیری طی می کند و یا از اساس طراحی و بسته بندی شما میتواند از کارگاه تا مقصد برون مرزی، از کالا نگه داری کند و در عین حال پایدار بماند. مبادا کامیون خالی از کالا به مقصد برسد (یعنی چی؟؟؟)
- کالای خود را در شهر بیگانه تنها رها نکنید: اطمینان حاصل کنید که کالای شما، مطابق و در هماهنگی کامل با دیگر کالاهای مشابه در بازار رقیب و خارجی است. پیشنهاد می کنم قبل از طراحی و بسته بندی کالای صادراتی، دست کم یک بار نگاهی به طراحی و بسته بندی کالا های مشابه خارجی انداخته باشید. این کار سبب میشود تا با اعتماد به نفس بیشتری دست به طراحی و بسته بندی بزنید و هنگام عرضه و ارائهی کالای خود، عرق سرد بر پیشانی نداشته باشید.
- فیدبک یادت نره: آخرین و البته مهمترین گام در طراحی و بسته بندی کالا، این است که با دریافت فیدبک از مشتری و مخاطب های کالا، مسیر را برای طراحی، بسته بندی و صادرات کالاهای بعدی هموار سازیم.

"اگر گام پایانی انجام نشود، در حقیقت شما هیچ کاری انجام ندادهاید".
کاهش ارزش پول ملی که به دنبال نوسانهای بازار ارز (دلار)، طلا و سکه پدیدار شد، با کاهش دستمزد و دریافتی های کارگر ها و کارمندها، نیروی کار داخلی را ارزان کرده و همین موضوع، پنجرههای گسترده و متعددی به سمت بازار های جهانی و صادرات کالای ایرانی فراهم آورده است. با این حال، هم چون هر پروژه و رویدادی، این موضوع نیز مرحله و پیشنیازهای خاص خود را دارد که در این یادداشت به یکی از آنها پرداختیم. بر خلاف باور عموم، ما صرف وقت برای پژوهش را صرفه جویی در هزینه و عدم تلاش برای پژوهش را معادل از دست رفتن سرمایه و "بی گدار به آب زدن" میدانیم.