یکی از هنرهایی که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گرفته است، چاپ روی پارچه است که انواع مختلفی دارد اما در این مقاله میخواهیم در مورد دو نوع از مهم ترین این چاپ می پردازیم. شما در طراحی لباس، چاپ ساک تبلیغاتی، طراحی صحنه، دکوراسیون داخلی و ... از این چاپ استفاده میکنید. در ادامه در مورد دو نوع چاپ دستی و چاپ باتیک صحبت خواهیم کرد و جنس پارچه مورد نیاز و نحوه چاپ را توضیح خواهیم داد.
چاپ دستی
برای چاپ روی مانتو، تیشرت، شال و روسری، رومیزی، پرده، کوسن و... می توانید از چاپ دستی روی پارچه استفاده کنید. در این روش شما نیاز به یک شابلون دارید. هر طرحی که میخواهید استفاده کنید را ترجیحا روی شابلون های فلزی پیاده کنید ولی اگر به شابلون فلزی دسترسی ندارید، می توانید از مقوا یا کارتن استفاده کنید. طرح خود را روی آن بکشید و شابلون مورد نظر تان را درست کنید. سپس باید به سراغ رنگ بروید. (در ادامه در مورد جنس پارچه و رنگ های مورد استفاده به تفصیل خواهیم پرداخت) و بعد بگذارید تا خشک شود.

چاپ باتیک
این چاپ قرن هاست در کشورهای مختلف جهان به عنوان تزیین روی لباس مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال در اندونزی یکی از سنت های قدیمی برای چاپ روی پارچه است و به معنی نقطه کوبی روی پارچه است.
برای این چاپ ابتدا طرح مورد نظر را با موم داغ روی پارچه حک میکنند سپس با وسیله ای به نام تیان شروع به مهر زدن روی پارچه میکنند. بعد پارچه را در محلول رنگ فرو می برند و به این ترتیب آن را رنگ میکنند. در پایان مرحله موم گیری از پارچه را انجام می دهند و موم ها را از روی پارچه بر می دارند. این مراحل را آن قدر تکرار میکنند تا طرحی که دوست دارند روی پارچه حک کنند.
پارچه قابل چاپ
پارچه ای که برای چاپ انتخاب میکنید، باید رنگ روشن باشد و درصد پلی استر آن بالا باشد. اگر یکی از این دو مورد وجود نداشته باشد، چاپ خوبی نخواهید داشت. درصد پلی استر موجود در پارچه حداقل باید 70 باشد. هر چه درصد پلی استر بیشتر باشد، رنگ راحت تر به پارچه نفوذ پیدا میکند و کیفیت چاپ بهتر خواهد بود.

رنگ پارچه
رنگی که مورد استفاده قرار می گیرد، باید رنگ مخصوص پارچه باشد. برای چاپ دستی میتوانید از رنگ های اکرولیک استفاده کنید. اما اگر آشنایی ندارید، به فروشنده بگویید رنگ پارچه میخواهید.
ماندگاری چاپ
اگر در منزل میخواهیم چاپ روی پارچه انجام دهید، بعد از خشک شدن رنگ باید روی آن اتو بکشید ولی اگر شرکتی میخواهد برای شما چاپ انجام دهد، از دستگاه های گرم کننده ای استفاده می کنند که تا 200 درجه سانتی گراد گرما میدهد. این گرما وظیفه فیکس کردن رنگ روی پارچه را بر عهده دارد. این کار ماندگاری رنگ را بالا می برد و حتی آن را قابل شستشو می کند، به هر تعداد دفعه ای که میخواهید.
جهت دانلود فایل مقاله "آشنایی با چاپ روی پارچه" روی لینک زیر کلیک کنید
فایل مقاله "آشنایی با چاپ روی پارچه"