بایدها و نباید های لازم برای حفظ شغل خود را بشناسید

تورنگ / 13 شهریور 1396

برای اینکه آرامش و موفقیت بیشتری در محیط کاری خود داشته باشید، هرگز این حرف‌ها را به مدیر خود نگویید.

1- شما به من نگفتید این کار را انجام دهم.

وقتی کار مهمی باید انجام شود و شما به روی خودتان نمی‌آورید، بدترین حرف برای توجیه آن این است که به مدیرتان بگویید: «شما که به من نگفتید این کار را انجام دهم».

2- من فقط برای پول کار می‌کنم.

شاید در کشورهایی مثل چین عادی باشد که مردم فقط و فقط برای پول کار می‌کنند. در چین اگر کارفرما حقوق و مزایای آن‌ها را به‌موقع پرداخت نکند و یا اگر متوجه شوند کسی که شرایط مشابه آن‌ها را دارد بیشتر حقوق می‌گیرد، حتماً کار خود را ترک خواهند کرد.

اما در اینجا اگر کارفرما متوجه شود کارمند تنها برای پول کار می‌کند، خیلی سریع او را اخراج می‌کند.

3- مشکلی وجود دارد.

اعتراض در مورد وجود مشکل بسیار آسان است. اما پیدا کردن راحل برای حل مشکل سخت است. مدیران دوست دارند کارمندانشان مشکلات راحل کنند، نه اینکه با مواجه شدن با مشکل دست از کار بکشند. هنگام مواجه شدن با مشکل به‌جای اینکه بگویید مشکلی وجود دارد، راه‌حلی برای آن بیابید و آن را برطرف کنید.

مدیریت ارتباطات در محل کار

4- دوست دارم کارهای آسان‌تر را انجام دهم.

هیچ‌ وقت یک کارمند نباید از مدیر کار آسان‌تری را درخواست کند چون هر کاری سختی‌های خود را دارد و همین سختی‌ها باعث پیش رفت بک کارمند می‌شود، کارمند با این حرف خیلی رک به مدیر می‌گوید هیچ امیدی به پیشرفت کارمند نیست. مسلماً هیچ مدیری روی چنین کارمندی حساب نمی‌کند و این واضح‌ترین زنگ خطر است.

5- این کار خیلی زمان می‌خواهد.

برای یک مدیر، هیچ‌چیز بدتر از این نیست که کارمند برای انجام کارهای خود یا پیشبرد پروژه‌های شرکت در مورد طولانی شدن زمان آن اعتراض کند. پروژه‌های کاری هرچه قدر هم طول بکشد، کارمند باید آن‌ها را به بهترین شکل انجام دهد.

6- شاید بهتر باشد کار بهتری انجام دهم.

هرگز در مورد کار خود اعتراض نکنید. اگر شغلتان را دوست ندارید، استعفا بدهید. اگر مشکلی در انجام آن دارید، آن را حل کنید. اگر فردی هست که موجب ناراحتی شما می‌شود، خشم خود را به دیگران انتقال ندهید. اگر از شغل خود راضی هستید، پس اعتراض نکنید. وقتی در کاری مشغول می‌شوید، مدیر روی شما حساب می‌کند. نمی‌توانید در نیمه‌راه به او بگویید کار شمارا عوض کند چون شما خوشتان نمی‌آید!

7- قول می‌دهم آن را انجام دهم.

اگر خودتان می‌دانید نمی‌توانید کاری را درست یا به‌موقع انجام دهید، هرگز به مدیر خود قول انجام آن را ندهید. در این مواقع بهتر است صادق باشید. شکست خوردن در کاری که قول انجامش را داده‌اید بسیار بدتر از قبول نکردن آن است.

8- نظری ندارم

افرادی که در جلسه‌های کاری فقط می‌نشینند و سرخود را تکان می‌دهند، افرادی هستند که مدیران خیلی راحت آن‌ها را کنار می‌گذارند. اگر قرار است فرد مفیدی در شرکت و پروژه‌های کاری باشید باید نظرات و ایده‌های خود را مطرح کنید. مسلماً همیشه همه صد در صد با نظرات مدیر موافق نیستند، پس ایده‌هایی را که در سردارید را مطرح کنید.

بایدها و نبایدهای شغلی

 

9- من نمی‌توانم.

هیچ مدیر از شنیدن این واژه خوشش نمی‌آید. هیچ مدیری بهانه‌گیری را دوست ندارد. مدیران اصولاً افرادی را استخدام می‌کنند که بتواند کارهای مختلفی انجام دهد یا حداقل برای انجام کار جدید، تلاش، تحقیق یا مطالعه کند.

10- من خوش‌بین نیستم.

مهم‌ترین عامل برای موفقیت هر شرکتی این است که همه‌ی اعضای شرکت به پیشرفت خود خوش‌بین باشند. واقع‌گرا بودن بسیار هم خوب است اما حتی اگر شرکت نوپا هم بود نباید به آینده آن بدبین بود.

11-من اضافه‌کار نمی‌مانم.

هیچ‌چیز برای یک مدیر بدتر از این نیست متوجه شود کارمندش حاضر نیست کارهای عقب افتاده را انجام دهد زیرا ساعت قانونی کارش تمام شده است. سر زمان رسمی شرکت آمدن و رفتن چندان برای مدیران جالب نیست.

12- این وظیفه من نیست.

برای مدیر بسیار مهم است که کارمند خودش را در همه فعالیت‌های شرکت سهیم بداند و برای موفقیت بیشتر کارها، از هیچ تلاشی دریغ نکند.

13-این کار مهم نیست.

وظایف کارمندان فقط به آنچه در قرارداد ذکر شده است، محدود نمی‌شود. در شرکت همه باید بتواند کارهای مختلفی انجام دهند و برای مدیر جالب نیست بشنود که در پاسخ کاری که به کارمند محول می‌کند، بشنود که این کار وظیفه من نیست.

14- من از اینکه برای دیگران کار کنم خوشم نمی‌آید.

کارمندی که چنین حرفی را بزند نباید حتی یک لحظه هم در شرکت نگه داشت.


نظرات و پرسش و پاسخ

نظر و یا پرسش خود را در مورد این مقاله مطرح نمایید.
در صورت تمایل شماره خود را وارد کنید تا بعد از پاسخ از طریق پیامک به شما اطلاع دهیم. (این شماره به دیگران نمایش داده نمی‌شود)

مقالات مرتبط

چاپ چهار رنگ چیست؟ (بررسی معایب و مزایای آن)
چاپ چهار رنگ چیست؟ (بررسی معایب و مزایای آن)

روند چاپ چهار رنگ با تقسیم تصویر اصلی به چهار رنگ جداگانه آغاز می‌شود. سپس، برای هر رنگ، یک صفحه یا سیلندر چاپ جداگانه ساخته می‌شود. در طی فرایند چاپ...

مطالعه مقاله
ایده های کاربردی و خلاقانه برای بسته بندی پاستیل
ایده های کاربردی و خلاقانه برای بسته بندی پاستیل

بسته ‌بندی پاستیل نه‌تنها نقش مهمی در حفظ تازگی و کیفیت این محصول دارد، بلکه به‌عنوان یک ابزار قدرتمند بازاریابی نیز عمل می‌کند. طراحی‌های رنگارنگ و جذاب بسته ‌بندی می‌توانند...

مطالعه مقاله
ایده و نکات مهم برای بسته بندی زرشک
ایده و نکات مهم برای بسته بندی زرشک

بسته ‌بندی زرشک، همانند سایر محصولات خشک و خوراکی، نقش حیاتی در حفظ کیفیت، طول عمر و جذابیت محصول برای مصرف‌کننده دارد. زرشک به دلیل طعم ترش و مزایای تغذیه‌ای خود...

مطالعه مقاله